Monitorkalibrálás

MI IS EZ A KALIBRÁCIÓ?

A monitorkalibráció egy specifikusan erre a célra gyártott műszerrel – ún. koloriméterrel vagy spektrofotométerrel – végzett mérési és beállítási folyamat, melynek célja, hogy felmérje az adott kijelző megjelenítési tulajdonságait, annak pontosságát a megfelelő referenciához, s ha kell, korrigálja azokat.

EZEK SZERINT EGY IPS-MONITOR IS ALKALMASINT KORREKCIÓRA SZORUL?

Ez gyakorlatilag kivétel nélkül így van.

Ez egyrészt abból adódik, hogy – bár valóban az IPS-es kijelzők a leginkább színhelyesek a dobozból kivéve, azonban – számos monitor eltérő típusú IPS panelt használ, illetve adott típuson belül is lehetnek gyárilag különbségek a megjelenítésben. Tehát az IPS az egy jó alap, de korántsem tökéletes, bizony csiszolásra szorul.

EZ MIÉRT PROBLÉMA?

Azért, mert így ha bármilyen szintű és típusú grafikai munkát tervez a vevő, ami lehet nyomdára dolgozástól, webdizájnon keresztül akár hobbifotózás, a kalibrálatlan kijelzőn a színek pontatlanul jelenhetnek meg, illetve sokszor színek, árnyalatok és részletek veszhetnek oda.

Ez azt jelenti, hogy így a mi monitorunkon megszerkesztett tartalom nemhogy egy másik monitoron nem úgy fog festeni, ahogy mi megálmodtuk, hanem kinyomtatva sem, ami nem csak a professzionális felhasználók számára lehet bosszantó.

ÉRTEM. ÉS A KALIBRÁCIÓ AZ PONTOSAN HOGY SEGÍT A HELYZETEN?

Kalibráció során a megfelelő kalibráló eszköz-szoftver páros az ICC szabványnak megfelelő értékekhez mérten beméri a monitor színeit, a kijelző színterét, s egy ICC-profilt* készít az operációs rendszer számára a helyes megjelenítési értékekkel, így az megfelelően tudja majd kezelni a megjelenítőnket.

  • Az ICC profilok kis állományok, melyek matematikai módszerekkel leírják az adott hardware eszköz színterére jellemző információkat egy eszköz független referencia modellhez hasonlítva, mint a CIE XYZ vagy CIE LAB.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az így létrehozott kalibrált monitoron megjelenített kép nem lesz szükségszerűen „szebb”, vagy színesebb, mindössze ezek után a kalibrált monitor azt mutatja majd, amit a kép valójában tartalmaz. (Természetesen a saját korlátain belül.) Tehát a monitorunk minőségét és megjelenítési precizitását emeli a kalibráció, s nem a megjelenített tartalom szubjektív szépségét.

EZ EDDIG TISZTA. VÉGÜL IS AKKOR PONTOSAN MIT ÁLLÍTOTOK KALIBRÁLÁS SORÁN?

A monitorok kalibrálása nálunk egy külön erre a célra dedikált, sötét helységben zajlik, különböző opcionálisan választható kalibráló eszközzel és szoftverrel.

Kalibráció során megmérjük és az általánosan elfogadott 6500 K-es értékre állítjuk a kijelző fehéregyensúlyát, ahol lehet szerviz menüből állítva, a minél pontosabb eredmény elérése érdekében (- ha ez nem lehetséges, akkor vagy az RGB gain értékek állításával érjük el ezt, vagy maga az ICC-profil tartalmazza ezt a korrekciót is). Ezen kívül a monitor fényerejét 120 cd/m2 fénysűrűségre állítjuk, s a kalibráció során a pontos színek beállításán túl a megfelelő gamma vagy tonal response curve is beállításra kerül.

Természetesen lehetőség van bármilyen más értékekre is kalibráltatni, filmes, DTP munkára az esetek nagy részében más fényerő és fehéregyensúly szükséges, de bármilyen egyedi igény szerinti értékekre is kalibrálunk.

Erről készül egy ICC vagy ICM-profil, amelyet e-mailben küldünk a kalibrációs reporttal a vevőnek, melyet az operációs rendszerben kell aktiválni, az általunk leírt módszert követve.

Ez az ún. szoftveres kalibrálás, azaz a korrekció az ICC-profil által a VGA LUT-jában zajlik. Ha van rá lehetőség – felsőkategóriás modellek esetében – hardveresen is tudjuk kalibrálni a kijelzőket, amely abszolút pontosabb és a beállítások a monitor saját LUT-jában történnek meg, kiváló eredményt produkálva.

MILYEN KALIBRÁLÓ ESZKÖZÖKKEL TÖRTÉNHET A BEÁLLÍTÁS?

Üzletünkben az i1 Display Pro koloriméterrel történhet a kalibrálás.

Ezekkel az eszközökkel és a sok éves tapasztalatunkkal a legjobbat próbáljuk nyújtani a kijelzők kalibrálása terén.

MINDEZEK UTÁN KINEK AJÁNLOTT A KALIBRÁCIÓ MONITORÁHOZ?

Szigorúan véve azoknak, akik bármilyen mértékben színhelyes megjelenítést igénylő munkafolyamatot terveznek a monitorukon folytatni. Nekik nem csak ajánlott, hanem kötelező a kalibráció, hogy ténylegesen hasznos, pontos és minőségi legyen az, amit csinálnak.

Nem szigorúan hozzáállva ehhez a témához, gyakorlatilag mindenkinek ajánlott, aki egy IPS-es kijelző megvételére szánja el magát.

Ugyanis a futószalagról bőven a szemmel is észrevehető pontatlansággal gördülnek le ezek a kijelzők, s kalibrálatlanul kiaknázatlan marad az IPS technológiában rejlő tudás és precizitás. Így legyen szó akár filmezésről, játékról vagy böngészésről, minden feladatnál látványos különbség adódhat egy kalibrálatlan és egy műszeresen beállított megjelenítő között.

HOGYAN CSINÁLJUK MI?

MIT JELENT A PRÉMIUM KALIBRÁLÁS?

A kalibrálást a  i1 Display Pro koloriméterrel végezzük, a calibrite Profiler szoftverrel. Minden esetben a maximálisan elérhető legjobb eredményre törekedve, ami akár több órát is igénybe vehet.

Kinek ajánljuk?

A 100.000,- Ft felett kapható monitorok kategóriájában, komoly grafikai munkákhoz, hardveresen kalibrálható monitorokhoz, és természetesen azoknak, akik azt szeretnék, hogy akár az 50.000,- forintos monitorukból is kihozzuk a lehető legjobb eredményt.

MENNYIBE KERÜL MINDEZ?

Prémium Kalibrálás esetén bruttó 8000,- Ft/db

Notebook kalibrálásra is van lehetőség, bruttó 7000, – Ft/db

VAN-E LEHETŐSÉG NÁLUNK MONITORT KALIBRÁLTATNI?

Természetesen van!

A behozott monitorokat az alábbi árakon tudjuk vállalni:

Prémium Kalibrálás esetén bruttó 8000,- Ft/db

Notebook kalibrálásra is van lehetőség, bruttó 7000, – Ft/db

A behozott monitorok és notebookok kalibrálása előtt minden esetben időpont egyeztetés szükséges telefonon vagy e-mailben!